U S V A  2 / 2 0 0 5

Lataa 2 /2005 [PDF; 1.1Mt]

Sivumäärä: 43
Kansi: Eija Laitinen
Ilmestymispäivä: 21.8.2005
Novellit: Hannele Hakala: Oma valo; Katja Kivilahti: Ikiroudan tarinat; Juha-Pekka Koskinen: Kirjailija joka ei koskaan julkaissut mitään; Tero Niemi ja Anne Salminen: Eräitä kevätpäiviä, eli taivaallisen laatikon tapaus; Helena Numminen: Valkoinen sulka; Katja Salminen: Huuru.
Artikkelit: Petri Laine:Atorox 2005 - Kukapa ei tahtoisi olla robotti; Uutisia

Usvan vuoden 2005 kakkosnumeroon on valikoitunut laadukkaita spekulatiivisia novelleja tutuilta ja uusilta nimiltä.

Helena Nummisen Valkoinen sulka on fantastisia elementtejä sisältävä novelli, joka kertoo hyvin nykypäivän oloisesta lähitulevaisuudesta. Työhönsä urautunut virkailija numero 5542 lopultakin ottaa elämässään ratkaisevan askeleen. Novelli kertoo rohkeasti perimmäisistä kysymyksistä ja ihmisen kaipuusta vapauteen. Voiko työstä ja meidän ympärillemme rakentamastamme elämästä päästä pois? Onko vielä olemassa paikkoja, joissa ihminen voi hengittää vapaana?

Hannele Hakalan novellissa Oma valo nainen elää tavallista yksinäistä arkeaan koiriensa kanssa, käy työssä, ulkoilee ja oleskelee asunnossaan. Mutta kaikki ei ole kohdallaan. Naapuri käyttäytyy oudosti ja joku rikkoo pihapiirin valokupuja. Nummisen novellin lailla Oma valo kertoo ennen kaikkea muutoksesta, arjen rytmien ja itsestäänselvyyksien rikkoutumisesta.

Ikiroudan tarinat on ote Katja Kivilahden kirjoittamasta laajemmasta kokonaisuudesta. Nämä kolme myyttistä tarinaa on kirjoitettu kahdeksanpolvista trokeeta mukaillen. Kivilahti vie leikittelevän ja lyyrisen tyylinsä myötä lukijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen, joka voisi yhtä hyvin olla niin tulevaisuudessa, menneessä tai jossakin toisessa ulottuvuudessa.

Juha-Pekka Koskinen tutustuttaa lukijan kuuluisaan pöytälaatikkokirjailijaan. Kirjailija joka ei koskaan julkaissut mitään on hirtehisen humoristinen kuvaus monen harrastajakirjoittajan arjesta ja kirjoittamisharrastuksen yllättävistä seuraamuksista. Ehkä kirjoittaja voi tulla kuuluisaksi, lopulta?

Eräitä kevätpäiviä, eli Taivaallisen laatikon tapaus on kirjailijapari Tero Niemen ja Anne Salmisen käsialaa. Tässä novellissa Triumviraatin virallinen valtakunnanloogikko ja numerologinen filosofi Wuqiong Merida Pretorius päätyy tutkimaan perunapellolta löytynyttä outoa laatikkoa. Kiehtova tarina tarjoaa nautinnollisen lukuelämyksen science fictionin ystäville. Novelli on Tero Niemen kuvittama.

Katja Salmisen goottihenkinen kummitustarina Huuru sijoittuu suomalaista maalaismiljööseen. Novelli piirtää tarkan kuvan lapsuuden peloista. Vaikka lapsuus onkin takana, se ei jätä rauhaan – muistot elävät. Kotosuomalainen miljöö antaa hienot puitteet tälle Edgar Allan Poen hengessä kirjoitetulle tarinalle. Huuru sijoittui vuoden 2005 Novassa yhdeksännelle sijalle.

Tässä numerossa aloittaa taipaleensa kaksi palstaa. Aina ilmestyessään kolumnit tulevat käsittelemään kotimaiselle spekulatiivisen ajankohtaisia ilmiöitä. Ensimmäisenä sanansa sivaltaa Petri Laine, ja aiheena on vuoden 2005 Atorox-äänestys. Lisäksi Uutisia-palstalla tullaan käsittelemään Usvan näkökulmasta mielenkiintoisia ja ajankohtaisia asioita.